Словенечката експертска група за Ковид-19 ѝ предложи на владата целосно затворање на државата од 1 до 11 април, објави денеска шефот на тимот, Матеја Логар.

Според СТА, имајќи ја предвид широката поддршка за планот од страна на експерти и политичари присутни на состанокот на групата, словенечката влада се очекува да го одобри предлогот.

Логар, кој е експерт за инфективни болести, рече дека е потребно целосно заклучување за да се заштити населението и да се зачува одржливоста на јавниот здравствен систем за време на третиот бран на пандемијата.

Дозволено би било само за две домаќинства (пет возрасни и деца) надвор од нивниот регион да се состанат во недела на Велигден.

Училишните часови би се одржувале на далечина, но во градинките и основните училишта во првите три одделенија, на децата чии родители се занимаваат со основни професии, ќе им се обезбеди грижа.

За време на заклучувањето, јавниот превоз би се одвивал според возниот ред за недела и за празници, а повеќето вработени ќе работат од дома или ќе земат што повеќе слободни денови.

makfax.com.mk