СИПРИ (Стокхолмски меѓународни мировни студии) објави извештај оваа недела во кој се наведува дека вкупниот број на нуклеарни бомби на глобално ниво е намален оваа година, но дека бројот на оние кои се подготвени за лансирање е зголемен.

Причината за тоа е фактот дека САД и Русија ги намалуваат своите арсенали, но истовремено ги надградуваат.

На почетокот на оваа година, се вели во извештајот, имало околу 13.080 нуклеарно оружје низ целиот свет, во вкупно 9 земји кои поседуваат нуклеарно оружје, а тоа се: САД, Русија, Велика Британија, Франција, Кина, Индија, Пакистан, Израел и Северна Кореја.

Ова е намалување во споредба со претходната година кога таа бројка беше 13.400.

Но, во исто време, вкупниот број на нуклеарно оружје подготвено за лансирање (без разлика дали нуклеарните боеви глави се веќе поставени на ракети или оние складирани за брза употреба) се зголеми за 105 на сегашните 3.825.

Како што се очекуваше, најголеми корисници на нуклеарно оружје сè уште се САД и Русија, а обете земји додадоа околу 50 дополнителни нуклеарни бомби во нивните активни арсенали.

„Се чини дека вкупниот број боеви глави во глобалните воени залихи се зголемува“, рече Ханс М. Кристенсен, експерт на СИПРИ за нуклеарно разоружување, контрола на оружје и неширење на распространетоста.

„Загрижувачки е знакот дека трендот е во опаѓање, кој ги карактеризира глобалните нуклеарни арсенали на оружје од крајот на Студената војна, запре.“

Според пресметките на СИПРИ институтот за мировни истражувања, Русија (6255) и Соединетите држави (5550) заедно поседуваат над 90 проценти од светското нуклеарно оружје.

Двете земји имаат обемни и скапи програми за замена и модернизирање на нуклеарни боеви глави, ракетни лансери и носачи на авиони.

„Се чини дека важноста што Русија и Соединетите држави им ја придаваат на нуклеарното оружје во нивните стратегии за национална безбедност се зголемува“, рече Кристенсен.

Не се само Русија и САД

Извештајот за 2021 година, објавен од СИПРИ, забележува и други загрижувачки трендови.

Не само што САД и Русија ги надградуваат своите нуклеарни арсенали, туку и другите нуклеарни сили исто така инвестираат во нивната нуклеарна подготвеност и планирање, развој или распоредување на дополнителни системи за оружје.

Ова се седумте нуклеарни сили: Велика Британија, Франција, Израел, Кина, Пакистан, Индија и Северна Кореја.

Според извештајот на Институтот СИПРИ, Велика Британија исто така ја сменила својата политика за намалување на нуклеарниот арсенал и го подигнала планираниот плафон за нуклеарно оружје од 180 на 260.

Кина е во средина на голема модернизација и проширување на својот нуклеарен арсенал, а Индија и Пакистан исто така ги проширува своите нуклеарни оружја, нуклеарни арсенали.

Покрај тоа, и покрај сите меѓународни апели, Северна Кореја продолжува да ја развива својата воена нуклеарна програма.