Унгарскиот министер за надворешни работи, Петер Сијарто, денеска ги отвори новите простории на Канцеларијата на Обединетите нации за борба против тероризмот (УНОКТ) и Агенцијата за бегалци (УНХЦР) во Будимпешта, велејќи дека Унгарија е посветена на обезбедување помош во борбата против тероризмот.

„Раното откривање и спречување денес се поважни во борбата против тероризмот од кога било порано, рече Сијарто, објави унгарската агенција МТИ.

Според него, УНОКТ е главен актер во борбата против меѓународниот тероризам и многу придонесува за одржување на безбедноста и мирот низ целиот свет.

Со отворање на регионален центар во Будимпешта, УНОКТ и даде важна улога на Унгарија во глобалната борба против тероризмот, рече унгарскиот министер.

makfax.com.mk