Рускиот православен патријарх Кирил, близок до претседателот Владимир Путин, работел за советското разузнавање додека живеел во Швајцарија во 1970-тите, објавија во понеделникот швајцарските медиуми, повикувајќи се на декласифицирани архиви. Според дневните весници Le Matin Dimanche и Sonntagszeitung, досието што го чувала федералната полиција за човекот кој сега е духовен поглавар на Руската православна црква потврдува дека Кирил бил дел од КГБ, надворешната разузнавачка служба од советско време.

Два медиуми можеа да ја видат датотеката во Швајцарската федерална архива.

Во раните 1970-ти, патријархот, жесток поддржувач на руската инвазија на Украина, живеел во Женева за официјално да ја претставува Московската патријаршија на Вселенскиот собор на црквите.

Мисијата на Кирил, чие кодно име беше „Михајлов“, беше да влијае на тој совет.

Целта на Советите во тоа време беше да ја принудат женевската институција да издаде осуди против САД и нивните сојузници и да ублажи критики за недостатокот на верска слобода во СССР, потсетуваат дневните весници.

Швајцарските весници додаваат дека Руската православна црква одбила да ја коментира наводната шпионска активност на Кирил во Женева, а Вселенскиот собор на црквите изјави за швајцарските медиуми дека „немаат информации“ на оваа тема.

Ле Матин Диманш разговараше со внукот на патријархот, Михаил Гундиаев, кој го наследи како претставник на Московската патријаршија во Женева, и кој тврди дека неговиот вујко „не бил агент, иако бил под строга контрола на КГБ“.

Ова „не влијаеше на искреноста на неговата посветеност на екуменската работа со другите цркви“, рече тој за весникот.

Тој додаде дека патријархот Кирил особено ја цени Швајцарија.

„Имам посебни чувства за вашата земја. Од сите земји во светот, можеби најмногу сум ја посетил“, рече патријархот во 2019 година при приемот на претседателот на Горниот дом на швајцарскиот парламент во Москва.