Швајцарија може да се откаже од нарачаната вакцина Астра Зенека, пишува весникот NZZ am Sontag.

Раскинувањето на договорот со таа британско-шведска компанија во моментот не е опција, но се напоменува дека можно е да се разгледа и тоа.

Претходно, Швајцарија побара повеќе податоци за ефикасноста и квалитетот пред да ја одобри вакцината, која веќе доби зелено светло во ЕУ.

Повикувајќи се на Федералната канцеларија за јавно здравје, весникот пишува дека локалните власти шпекулираат оти владата сака да ја откаже својата нарачка, ако анализата покаже дека вакцината не е доволно ефикасна.

Швајцарија, која нарача 5,3 милиони дози вакцина АстраЗенека, ги чека резултатите од тестовите во Северна и Јужна Америка. Франција, Белгија и Германија ја препорачуваат вакцината на лица под 65 години.

Компанијата е критикувана дека вклучила мал број на стари лица во клиничките испитувања.

makfax.com.mk