Во исто време кога развиените земји во светот анализираат резултати од првите вакцини, некои веќе се осмелуваат да фрлат еден краток поглед и да отцртаат како ќе биде ден по исчезнувањето на коронавирусот (или барем негово ставање под контрола).

Едно од предвидувањата што се најде на повеќето насловни низ светот е неодамна објавеното од епидемиологот и професор од универзитетот Јеил, Николас Христакис, кој предвидува повторување на сличен модел на оној што човештвото го доживеа пред само сто години.

Ако ублажувањето на шпанскиот грип и крајот на Првата светска војна му го отстапи местото на една од фазите за поголемо лично исполнување, економски и уметнички развој на 20 век, професорот предвидува социјален и сексуален бум после ограничувањата поставени од здравствената криза.

„Сите трендови што ги гледаме во пандемијата ќе се променат. Луѓето постојано ќе бараат социјална интеракција“, рече Христакис во написот објавен во „The Guardian“, истакнувајќи дека „сексуалната изопаченост, економската загуба и регресијата на верата“ ќе бидат некои од најважните промени што ќе следат.

Авторот на книгата „Стрелата на Аполон: Длабокото и трајно влијание на коронавирусот врз начинот на кој живееме најавува дека ќе бидеме сведоци на овие промени во однесувањето. Ова ќе се случи почнувајќи од 2021 година и завршувајќи во 2024 година, кога поголемиот дел од човештвото – најмалку 75% – ќе биде вакцинирано.

„По угнетувањето, ќе дојде експлозијата“, објаснува Силвија Санц, клинички психолог и сексолог, која смета дека пред овој феномен на еуфорија и просперитет, ние ќе поминеме низ период во кој грижата ќе биде главниот протагонист во нашите односи .

„Загубите, изолацијата, стравот со кој сме живееле можат да не следат во една фаза и не е толку лесно да се ослободите од фобиите и анкциозноста за време на контактот“, потврдува таа за „Ел Паис“.

Без видео-повици, осамени сесии за јога или осамени вечери, светот роден во една од најлошите години во нашата понова историја, со повеќе од милион и пол смртни случаи ширум светот, без може без последици да се врати во својата состојба.

„За време на епидемиите, луѓето стануваат порелигиозни, поумерени, заштедуваат повеќе пари и го презираат ризикот. Сега ги гледаме сите овие работи, како што сме гледале стотици години на слични ситуации. „Бидејќи пандемијата е нова за нас, но не и за нашиот вид“, рече епидемиологот, кој верува дека аналогијата со она што се случи пред еден век ќе вроди со плод во наредните години.

„После завршувањето на Втората светска војна и шпанскиот грип, многу Американци се впуштија во безгрижна забава. Имајќи го тоа предвид, кога оваа пандемија ќе заврши, човечките суштества ќе одговорат со истото чувство на олеснување и ќе сакаат формирање заедници, ослободување од стрес и чувство на задоволство “, додава Мери Франсис Бери, професорка по историја на Универзитетот во Пенсилванија. .

„Потребно е време за човечкиот контакт да се нормализира. Откако ќе ја надминеме пандемијата, може да имаме поголеми предиспозиции да уживаме во сексот“, вели таа.