Поранешниот германски канцелар Герхард Шредер мора да плати отштета на поранешниот сопруг на неговата сопруга Сојеон Шредер-Ким, пишува spiegel.de, повикувајќи се на извештајот на корејски Тајмс и агенцијата Јонхап.

Судот во Сеул минатиот четврток донесе одлука Шредер да плати 30 милиони вони, што е околу 22.100 евра.

Обвинителот, чие име не се споменува, го обвини Шредер дека е одговорен за раскинувањето на неговиот брак.

Поранешниот германски канцелар стапи во врска со Ким додека таа сè уште беше во претходен брак.

Оштетената страна изјавила и дека се развел од Ким во ноември 2017 година, под услов да раскине со Шредер.

Сепак, Шредер и Сојеон Шредер-Ким се венчаа во мај 2018 година.

Ова е петти брак на поранешен германски политичар.

Тужбата против Шедер беше покрената пред три години и се бараше обештетување од 100 милиони вони.

Шредер-Ким ги отфрли обвинувањата на нејзиниот поранешен сопруг, тврдејќи дека бракот со него веќе бил нефункционален и дека Герхард Шредер нема никаква врска со тоа.

Во Јужна Кореја, потсетува spiegel.de, вонбрачните излети до 2015 година беа кривично дело што може да доведе до затвор.

И денес тие се предмет на граѓанска парница.