Мерката може да се најде во нацрт-законот за абортус кој треба да го зајакне правото на абортус и репродуктивните права, а треба да биде усвоен од Советот на министри во вторник.

„Ќе го признаеме во законоправото на жените кои имаат болни периоди на специјално отсуство кое ќе биде финансирано од државата уште од првиот ден“, објави на Твитер министерката за еднаквост Ирене Монтеро, една од членките на радикалната левичарска партика Подемос, парнер на Социјалистичката партија во владата на Педро Санчез.

Но, сè уште не е познато дали разговорите во владата навистина им овозможиле на Подемос и министрите од Социјалистите од економски ресор да се договорат за точниот ефект на предлогот.

Шпанските медиуми, кои имаа пристап до привремената верзија на нацрт-законот подготвен од Министерството за еднаквост, пишуваат дека жените ќе добиваат три дена боледување месечно, со можност за продолжување за уште два дена во случај на многу тешки симптоми, за што ќе биде потребна потврда од доктор.

„Важно е да се разјасни што е болна менструација: не зборуваме за благи непријатности, туку за тешки симптоми како што се дијареа, акутни главоболки и треска“, изјави на почетокот на април државната секретарка за еднаквост Ангела Родригез, исто така од Подемос, пренесе Индекс.хр.