Во периодот од јануари до октомври, штетата изнесува 684 милиони евра, изјави портпаролката на шпанската влада Изабел Родригез.

Имајќи ги предвид катастрофите како што се поплавите предизвикани од обилните врнежи на брегот на Медитеранот во последните недели, конечниот износ на штетите во 2022 година најверојатно ќе ја надмине минатогодишната сума од над 720 милиони евра, додаде Родригез. Пролетта овошните насади беа опустошени од доцниот мраз, а летово родот беше оштетен од сушата.