Тајлантската власт донела итна одлука!

Шок! Оваа судбина ја чека пештерата која замалку ќе ги проголташе децата (видео)

  Пештерата на север на Тајланд во која 12 деца и нивниот тренер беа заробени повеќе од две недели, (17 дена) ќе биде претворена во музеј.

Спрема првите информации во музејот ќе биде претставен начинот на кој се одвивала драмата за сапасување на децата, а одговорните наведуваат дека тоа ќе биде главна атракција на Тајланд.

https://youtu.be/JviohWZ0RHU

 Там Луанг е една од најголемите пештери на Тајланд. Се наоѓа во близина на градот Мае Суи во северната покраина Чианг Раи на граница со Мјанмар. Ова подрачје воглавно е неразвиено.

"Ова подрачје ќе стане музеј. Ќе поставиме интераквивна база на податоци за акцијата за спасување која ќе стане уште една атракција на Тајланд", рекол Наронгс Остаонако, шеф на мисијата за спасување.

Премиерот Прај Чан-оча изјавил дека е неопходно да се спороведат мерки на преистрожност, како внатре така и надвор, со што ќе се заштитат туристите.

Не е познато дали музејот ќе биде оперативен во тек на целата година.

Освен тоа, две компании изразиле желба да снимат филм за децата и тренерот кои биле заробени во пештерата.

Поврзани

Најнови вести

Коментари