Италијанците се револтирани затоа што денес е ослободен од затвор озлогласениот шеф на мафијата, кој издржуваше 25-годишна затворска казна за серија сурови злосторства, вклучувајќи убиство на славниот обвинител Џовани Фалконе и топење на тело на дете во киселина

Шеесет и четиригодишниотЏовани Бруска во понеделникот беше ослободен од римскиот затвор Ребибија, откако издржа затворска казна од 25 години.

Додека ја издржуваше казната, тој стана сведок на канцеларијата на државниот правобранител, а сега му остануваат четири години условна казна.

„Бруска ослободена – најсуровиот шеф на мафијата“, пишува весникот „Ла Република“.

Додека некои политичари и роднини на жртвите на Бруска го критикуваат неговото ослободување, други ја бранеа одлуката за соработка со властите.

Бруска беше клучна фигура во Коза Ностра, сицилијанска мафијашка организација. Во 1992 година, тој го уби Џовани Фалконе, легендарниот обвинител, кој својата кариера ја посвети на уништување на мафијата.

Сопругата на Фалконе и тројцата телохранителе биле исто така убиени. Автомобилот на Фалконе ја преминал делницата од автопатот надвор од Палермо под кој имало 400 килограми експлозив кој го активирал Бруска од близина.

Вдовицата на една од убиените чувари, Тина Монтинаро, изјави за Република дека е „револтирана“ од ослободувањето на Бруска.

“Државата е против нас. По 29 години, сè уште не ја знаеме вистината за масакрот, а Џовани Бруска, човекот што го уништи моето семејство, е на слобода”, рече Монтинаро.

Сестрата на Фалконе, Марија, за истиот весник изјави дека е шокирана од веста, додавајќи: „Тоа е закон, закон што мојот брат го посакува и треба да се почитува“.