Се подготвува "Удар сабја": Америка префрла војници и воена техника во Источна Европа!

18.000 војници кои ќе учствуваат во голeми воени вежби "Удар сабjа"...

САД започнаа префрлање на трупи од Белгија во Источна Европа во рамките на операцијата "Атланска одлучност", јавува порталот "Дифенз њуз" повикувјќи се на потпарол на американските сили во Европа.

Порталот наведува дека префрањето се смета воена вежба на обука за движење на трупите преку територијата на Европа во случај на можен воен конфликт на континентот.

Вкупно ќе бидат предрлени 3.300 војници и 650 единици воена техника, вклучувајќи 87 тенкови М-1"Абрамс" и 18 САУ-109 "Паладин".Целата техника ќе биде испратена во балтичките земји, како и во Полска, Румунија, Бугарија и Унгарија.

Во извештајот се додава дека дел од трупите ќе бидат преместени преку железница и авто-пат, а дел со користење на воден сообраќај, кој порано не се користел за оваа намена.

Подоцна овие групи ќе учствуваат во голми воени вежби "Удар сабља", која ќе се одржи од 3 до 15 јуни во Полска и балтичките држави во кој ќе учествуваат 18.000 војници од земјите на НАТО.

 

Поврзани

Најнови вести

Коментари