Поранешниот претседател на Франција, Никола Саркози, изјави дека е подготвен да побара правда од Европскиот суд за човекови права, како и дека ќе ја докаже својата невиност.

Ова е прва реакција на Саркози во јавноста откако беше осуден за корупција.

„Се жалев на пресудата, можеби дури и ќе треба да го изнесам ова прашање пред Европскиот суд за човекови права”, изјави Саркози за весникот „Фигаро”.

Тој рече дека ќе му биде болно да ја тужи сопствената држава.

„Но, јас сум подготвен на тоа, бидејќи тоа ќе биде цената на демократијата“, рече Саркози, додавајќи дека нема да се кандидира за претседател во 2022 година, но ќе поддржи некој кандидат во догледно време

makfax.com.mk