Санкции? САД: Батали ги, купуваме гас од Русија!?

Екстремните временски услови, особено снежната бура, направи цената на плинот да порасне со невиден размер, 6300 долари за илјада кубни метри плин  

 

САД кои постојано го зголемуваа списокот во кој нижеа редици санкции против Русија, наеднаш...

Причината за еден ваков економски потез е невиден пораст на цената на гасот на источниот брег на САД.

ЛНГ танкерот кои и припаѓа на француската енергетска компанија Енги, испловил од британското пристаниште Isle of Grain кон американскиот терминал Еверет, кој е наоѓа во близина на Бостон.

Плинот кој танкерот го пренесува од рускиот ЛНГ плин од резервоарите на компанијата Јамал, е во склад со изворите. Танкерот треба да стигне во САД на 22 јануари.

Како што пишуваат весниците, договорот е потпишан поради зголемување на цената на плинот во невиден преседан, 6300 долари за илјада кубни метри плин во истокниот брег на САД.

Екстремните временски услови, особено снежната бура, довела до огромни поскапувања.

Американските санкции против рускиот енергетски сектор не ги забрануваат испораките ЛНГ во Америка од Москва.

Но Вашинктон повеќе пати нагласил дека сака да ја спречатт Русија како клучен снабдувач на плин во Европа и да и наметнат санкции кои ќе ги кочи финансирањта на проектите на Гаспром со Брисел.

Танкерот е наполнет во британското пристаниште непосредно откако рускиот танкер CHristophe de Margerie стигнал во Велика Британија во декември со првата серија на рускиот ЛНГ плин.

Во декември Русија ги отворила ЛНГ резервоарите на компанијата Јамал во северниот регион на земјата.

 Танкерот може да пренесува до 173.000 кубни метри ЛНГ плин. Русија планира да направи 15 танкери со таа големина

Скоро 96 посто од производството на плин во Јамал е веќе договорено.

Поврзани

Најнови вести

Коментари