Американската војска се повлекува од Авганистан, што е нешто што веќе го користат широко талибанците и ги интензивираат нападите врз авганистанската војска.

Во оваа ситуација се прави обид да се најде решение, односно начини за зајакнување на капацитетите на авганистанската армија за таа да може посоодветно да пружи отпор и со тоа да спречи најлошо сценарио – Талибанците повторно да дојдат на власт.

Се чини дека некои сојузници на НАТО (или американски) ќе играат важна улога во овој процес, а неодамна Катар се почесто се споменува за ова прашање.

Како што ексклузивно известува новинската агенција Ројтерс, безбедносните претставници на НАТО веќе контактирале со катарските власти и ги замолиле да обезбедат воена база во област каде авганистанската армија може да ги обучува своите сили.

Да потсетиме, едно од клучните ветувања на Западната коалиција до Кабул беше дека ќе продолжи да ги поддржува и по повлекувањето, за да не се враќаат талибанците на власт откако беа соборени по американската инвазија во 2001 година, но талибанците се бореа веќе 20 години. не само што не се поразени туку и стануваат посилни.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Зошто по 20 год. НАТО излегува од Авганистан и Ал-Каеда дава интервјуа за CNN?