Остатоците од балонот биле расфрлани на голема површина, а нуркачите на американската морнарица веднаш тргнале да ги соберат.

Американската морнарица објави фотографии од остатоците од балонот што прелета над САД.

Во соопштението се вели дека морнарите кои ги извлекле посмртните останки во неделата биле дел од тимот за експлозиви на морнарицата.

Уредот сега ќе биде проверен за да се види дали навистина се работи за шпионска опрема.

Балонот, за кој што се верува дека е со големина на колку три автобуси, летал на голема височина и се урна на околу шест наутички милји од брегот на САД во саботата во 20:39 часот по средноевропско време. Објавена е и снимка од моментот на уривање на балонот на која се гледа како голем бел предмет паѓа кон морето по мала експлозија.

Би-би-си пренесува дека Кина отсекогаш тврдела дека балонот бил за цивилна употреба и дека во САД влегол случајно поради „виша сила“. Поради балонот, дури и го разрешија од должност шефот на метеоролошката служба.