САД се повлекоа во 2018 година од договорот меѓу светските сили и Иран, според кој Техеран ја ограничи својата нуклеарна програма во замена за отстранување на економските санкции, што го натера Иран да започне со кршење на одредбите од договорот за нуклеарна енергија околу една година подоцна.

Новите преговори меѓу Техеран и Вашингтон продолжија вчера со средба меѓу главниот ирански преговарач Али Багери Кани и координаторот на Европската унија Енрике Мора. Во јуни, според повеќе извори, Техеран го отстрани главниот камен на сопнување – барањето за изземање на иранскиот корпус на револуционерната гарда (ИРГЦ) од американските санкции.

Висок ирански функционер вчера навести дека ова прашање повеќе не треба да биде пречка кога станува збор за напредокот во преговорите. „Имаме свои предлози за кои ќе се разговара во Виена, вклучително и постепено укинување на санкциите против ИРГЦ“, рече иранскиот претставник.

По средбата со Кани, рускиот пратеник Михаил Уљанов изјави дека „можеби нема да биде лесно да се помине целта, а времето ќе покаже дали ќе успее или не. Но, генерално атмосферата на преговорите е сериозна“, рече Уљанов.

Портпаролот на Белата куќа Џон Кирби вчера изјави дека преговорите „се речиси завршени во овој момент“. Багери Кани на Твитер објави дека САД треба да „покажат зрелост и да се однесуваат одговорно“. Останува малку од договорот што во 2015 година го потпишаа Велика Британија, Франција, Русија, Кина и Германија, покрај Иран и САД.

Преговорите во Виена пропаднаа претходно оваа година, бидејќи Техеран побара од Вашингтон да ги отстрани Корпусот на Исламската револуционерна гарда (ИРГЦ), неговите елитни безбедносни сили, од американската листа на странски терористички организации (ФТО). САД одбија, а европски функционер вчера рече дека за тоа ќе се разговара во иднина, кога САД и Иран директно ќе се сретнат.