Рускиот државен регулатор за комуникации „Роскомнадзор“ ја предупреди компанијата „Волт Дизни Ко“ дека не треба да го прикажува и промовира краткиот филм „Надвор“ (Out) во таа земја, чиј главен лик е хомосексуалец, бидејќи во Русија е забрането да се прикажува содржина што се смета за штетна за децата.

„Роскомнадзор“ соопшти дека испратило писмо до „Дизни“ во кое ја предупредува компанијата дека е против рускиот закон да ги изложува децата на содржина што „ги негира семејните вредности и промовира нетрадиционални сексуални односи“.

„Out“ излезе во САД на каналот „Дизни+“ во мај минатата година. Во продукција на „Дизни и Пиксар“, „Out“ е седмиот филм од серијалот SparkShorts и првиот краток филм на двете компании во кој главен лик е хомосексуалец.

„Дизни“ не одговори веднаш на барањето за коментар.

Во Русија, истополовите врски се легални, но законот од 2013 година забранува „ширење пропаганда за нетрадиционални сексуални односи“ кај помладата популација.

Организациите за човекови права го осудија законот, велејќи дека тој придонел за зајакнување на негативниот социјален став кон хомосексуалноста.

Руски обвинител во понеделникот повика на забрана за реклами на Инстаграм од страна на модната куќа „Долче и Габана“ на кои се гледаат истополови парови како се бакнуваат.

makfax.com.mk