„Повеќе од 9.000 граѓани кои беа незаконски мобилизирани беа вратени дома – вклучително и оние кои во никој случај не требаше да бидат повикани поради здравствени причини“, рече главниот обвинител Игор Краснов на средбата со претседателот Владимир Путин.

Набљудувачите, сепак, претпоставуваат дека многу повеќе луѓе биле незаконски регрутирани за време на мобилизацијата нарачана од Путин во септември – и дека тие никогаш не се вратиле. Особено во првите недели, биле пријавени хаотични услови во многу канцеларии за регрутирање. Вкупно 300.000 луѓе ширум земјата биле повикани на бојното поле.

Во ретроспектива, обвинителот Краснов, исто така, рече дека воените структури во неговата земја имаат „многу сериозни проблеми“. Денеска на социјалните мрежи кружи видео порака што му ја испратија на Путин сопругите и мајките на мобилизираните Руси. Жените од регионот Приморје на Далечниот исток се пожалија дека на нивните сопрузи им недостасува опрема, лекови и средства за хигиена.