Рускиот амбасадор во Египет ѝ понуди на египетската влада „секаква можна помош“ за деблокирање на Суецкиот канал, кој е блокиран од товарен брод со контејнери долг 400 метри.

Бродот „Евергрин“ се заглави во вторникот во Суецкиот канал за време на песочна бура, блокирајќи една од најпрометните рути во светот.

Москва е подготвена да помогне на сите можни начини, изјави рускиот амбасадор Георги Борисенко во интервју за РИА Новости.

„ Се надеваме дека овој проблем ќе биде решен во многу блиска иднина, дека каналот повторно ќе профункционира и, се разбира, подготвени сме да им ја пружиме сета можна помош на нашите египетски пријатели“, рече тој.

Египет не побара помош од Москва, но Русија „сочувствува со она што се случува во моментот во Суецкиот канал, важна поморска рута за целиот свет“, додаде тој.

Египетските власти се обидуваат да го одвлечат бродот шести ден по ред користејќи десетина реморкери (бродови за влечење) и багери кои копале песок под бродот.

Светските превозници размислуваат за испраќање на товарни бродови преку Ртот добра надеж во Јужна Африка, подолга и поскапа рута помеѓу Азија и Европа поради блокадата на каналот.

Русија оваа недела понуди да го пренасочи сообраќајот кон северната траса на Арктикот, што е за 15 дена пократко.

makfax.com.mk