Институтот за експериментална медицина (ИЕМ) од Санкт Петербург планира следната година да го заврши претклиничките испитувања на првата прехранбена вакцина против коронавирус во светот, што ќе има вкус на познатиот руски млечен производ „Рјаженка“, изјави директорот на ИЕМ, Александар Дмитриев.

Претходно, потпретседателот на Руската академија на науките (РАС), академик Владимир Чехонин, објави претклинички студии за необична вакцина против ковид во форма на јогурт.

Според Дмитријев, истражувањето започнало на Институтот за експериментална медицина пред околу една година, пренесува „Спутник“.

Кога руската влада го одобри развојот на „Центарот за персонализирана медицина“, во кој беа вклучени ИЕМ и Националниот центар за медицински истражувања „Алмазов“, проектот за развој на првата вакцина во светот за борба против коронавирусот стана една од областите на истражување.

Според експертите, потребни се нешто повеќе од два милиони евра за да се завршат пред-клиничките и клиничките испитувања, а ние во моментов бараме можности за вон-буџетско финансирање – рече Дмитријев, додавајќи дека пред-клиничките студии се очекува да бидат завршени до крајот на 2021 година или почетокот на 2022 година.

Авторот на идејата за вакцината во форма на ферментиран млечен производ, раководителот на одделот за молекуларна микробиологија и лабораторијата за молекуларна генетика на патогени микроорганизми ИЕМ, Александар Суворов, вели дека специфичноста на лекот не е само во едноставниот начин на примена.

Според него, Институтот за експериментална медицина има долгогодишно искуство во развој на вакцини засновани на живи бактерии, со чија помош се прават ферментирани млечни производи, така што веќе има слични вакцини против грип, пневмококи и стрептококи.

Според научниците, вакцината за јадење речиси и не се разликува по вкус од обичните ферментирани млечни производи.

makfax.com.mk