Роберт Фицо:

Русија не е проблем, туку она што ќе се случи со ЕУ

Словачкиот премиер Роберт Фицо побара укинување на санкциите што ЕУ ги воведе кон Русија поради украинската криза, нагласувајќи дека „главен проблем е што ќе се случи со Унијата"

Словачкиот премиер Роберт Фицо побара укинување на санкциите што ЕУ ги воведе кон Русија поради украинската криза, нагласувајќи дека „главен проблем е што ќе се случи со Унијата".

- Санкциите никому не му помогнале. Русија не е наш проблем, туку главен проблем е што ќе се случи со ЕУ, истакна Фицо.

Тој нагласи дека надворешната политика на Словачка е заснована на две работи: прво, на членството во ЕУ и второ, на членството во НАТО.

- Од друга страна, ние понекогаш мора да се бориме за нашите национални интереси во Брисел, додаде словачкиот премиер.

Поврзани

Најнови вести

Коментари