Во мал брод во близина на брегот на Тринидад и Тобаго на Карибите, рибари пронашле тела на 14 мигранти, пишува италијанскиот весник „Авенире“.

Според состојбата на труповите, тие пловеле по морето со недели, ако не и со месеци.

Според реконструкцијата на полицијата, мигрантите го напуштиле брегот на Источна Африка, според СИМ-картичката на мобилниот телефон пронајден во чамецот, од Мавританија, и наместо 800 километри што ги делеле од Канарските острови, морските струи ги однеле 5.000 километри далеку од Карибите.

Во морето во моментов се трага по уште три чамци меѓу африканскиот брег и Канарските острови, чие заминување беше пријавено од членови на семејствата пред три недели, но засега нема вести за судбината на мигрантите кои биле во чамците.

Брод со 24 тела и тројца истоштени мигранти е пронајден во истата област пред еден месец.

Весникот „Авенир“, весник на Италијанската католичка црква, редовно известува за состојбата со мигрантите. Написот проценува дека само оваа година најмалку стотина луѓе го загубиле животот на мигрантската рута долж брегот на Источна Африка.

makfax.com.mk