Најмалку 73,9 отсто од Јапонците сметаат дека сегашните односи со Русија не се во добра форма до одреден степен, објави новинската агенција Кјодо, повикувајќи се на резултатите од истражувањето на јапонскиот кабинет на министри спроведено од октомври до декември 2020 година.

Беше забележано дека овој процент е за 7,1 отсто поголем во споредба со претходната студија спроведена во 2019 година.

Дополнително, истата проценката на односите со Кина ја дадоа 81,8 отсто од испитаниците (пораст од 6,3 отсто), а 82,4 отсто (пад од 5,5 од) го кажаа истото за односите со Република Кореја. Во исто време, 86,3 отсто од испитаниците изјавиле дека повеќе или помалку позитивно ги оценуваат односите со САД, што е пораст за 6,1 отсто.

Во истражувањето учествувале околу 1.800 лица постари од 18 години.

Од средината на минатиот век, Москва и Токио наизменично преговараа за мировен договор по Втората светска војна. Главната пречка за неговото потпишување беше прашањето за сопственоста на јужниот дел на гребенот Курил.

Во 1945 година, целиот архипелаг беше приклучен во Советскиот Сојуз, но јапонската страна ја оспорува припадноста на Итуруп, Кунашир, Шикотан и групата сега ненаселени острови, кои во Јапонија се нарекуваат Хабомаи.

Руското Министерство за надворешни работи постојано нагласува дека рускиот суверенитет над нив, кој има соодветна меѓународна правна форма, не може да се доведе во прашање.

makfax.com.mk