Рускиот претседател Владимир Путин денеска изјави дека Русија всушност не користи хиперсонично оружје за време на инвазијата операција во Украина, но посочи дека тие имаат, како и другите современи системи.

Путин ова го изјави за ТВ Русија 1, одговарајќи на прашањето дали како што ја викаат „специјалната операција за заштита на населението во Донбас“ требаше да започне веќе во 2014 година, рече дека прашањето се однесува на подготвеноста на Русија за посериозни акции отколку што беше Крим, пренесува РИА Новости.

Рускиот претседател изјави дека станува збор за обезбедување храна, замена на увозот, зајакнување на финансискиот систем и развој на модерно оружје.

Путин рече дека сега ништо не пропаднало во Русија, дека финансискиот систем функционира, а банките ги зголемуваат своите можности. Според него, многу е тешко да се каже што би се случило во 2014 година.

„И, конечно, имаме многу да направиме, на пример, да ја развиеме копнената армија. Немавме хиперсонично оружје тогаш, а сега имаме. Да, ние всушност не го користиме, но го имаме. Има и други модерни системи, а во 2014 година немаше ништо такво“, рече Путин.