Лекарите ширум светот предупредуваат дека се помалку луѓе со болка во градите одат во болници од страв од инфекција со коронавирус, па затоа експертите истакнуваат дека се повеќе е важно да се забележат и да се реагира на предупредувачките знаци на срцев удар, пишуваат германските медиуми.

Има драматичен пад на бројот на луѓе кои доаѓаат на кардиоваскуларна нега во оваа пандемија и ова е причина за сериозна загриженост, велат експертите.

Секој што претрпел срцев удар или има такви симптоми, мора веднаш да побара помош, посочуваат тие.

Луѓето не треба да ја игнорираат болката во градите, бидејќи се плашат од вирус во болницата, бидејќи секоја минута е важна, вели професорот Стефан Аченбах, претседател на Европското здружение за кардиологија.

Повеќето смртни случаи од срцев удар се случуваат во првиот час, вели тој, и затоа не треба да чекате пред да побарате помош. Одложувањето на одењето во болница може да има сериозни долгорочни последици, како што е тешка срцева слабост.

Аченбах вели дека во првиот бран на пандемијата, во пролетта 2020 година, кардиолозите имале помалку пациенти во болниците со срцев удар, но во исто време, смртноста од таа причина се зголемила надвор од болниците.

Тоа е загрижувачко, вели тој. Иако нема податоци, претпоставува дека повеќе луѓе умреле од срцев удар затоа што избегнувале да одат во болница од страв од коронавирусот.

Студија во која учествувале повеќе од 3.000 здравствени работници од 141 земја на шест континенти, покажа дека паднал бројот на приеми во болница на пациенти поради срцев удар за време на пандемија, според Европското кардиоваскуларно друштво.

Таа студија исто така покажа дека половина од пациентите со срцев или мозочен удар кои пристигнале во болницата го сториле тоа толку доцна и надвор од златната временска рамка за ефективна итна интервенција, што дополнително влијаело на преживувањето и морбидитетот.

Луѓето никогаш не треба да избегнуваат или да го одложуваат третманот, вели професорот Томас Воигтлаендер од Германската фондација за срце, истакнувајќи дека многумина умираат на почетокот на срцевиот удар поради вентрикуларна фибрилација, нарушување на ритамот во кое срцевиот мускул престанува да работи добро и срцето запира.

Бидејќи брзината на помош е важна за преживување, важно е да се препознаат симптомите на срцев удар, вели тој. Еден од знаците за предупредување е чувството на нагло горење или стискање во градите. Болката може да се прошири на рацете, горниот дел на стомакот, грбот, рамената и вилицата. Пациентите понекогаш фаќаат здив и ова може да биде придружено со потење и слабост.

Болка во градите со минимален напор или во мирување и невообичаено отежнато дишење може да најавува срцев удар. Овие симптоми можат да се повторат со денови или недели пред мозочен удар, а потоа да исчезнат, што значи дека треба сериозно да се сфатат, вели германски кардиолог.

makfax.com.mk