Правата ќе бидат суспендирани како дел од 30-дневната вонредна состојба на националната безбедност што ќе стапи на сила во вторник во некои од најсиромашните области на главниот град Тегусигалпа и северниот град Сан Педро Сула.

Градовите се борат со таканаречениот „воен данок“, во кој бандите нудат заштита или велат дека оние што плаќаат нема да бидат убиени. Бандите палеа автобуси и убиваа возачи кои не плаќаа билет, принудувајќи ги бизнисите и луѓето да плаќаат од страв.

Мерката, која се очекува да биде одобрена од советот на министри, е дел од планот на претседателот Ксиомар Кастро за справување со насилните банди. Изнудата генерира годишен профит за бандите од 737 милиони долари, речиси три отсто од бруто домашниот производ на земјата.