Помошта за Украина може да биде укината доколку САД усвојат едногодишна привремена резолуција наместо целосен воен буџет, пишува весникот „Политико“, повикувајќи се на писмо од Пентагон до пратениците.

За воениот буџет мора да се гласа до 16 декември. Но, тоа може да испадне дека е краткорочно – периодично се прибегнува кон таква мерка доколку во Конгресот нема консензус за овој вид трошење.

Фактот дека тоа може да влијае на буџетот на Пентагон, изјави од Претставничкиот дом Ненси Пелоси.

Доколку иницијативата биде одобрена, американската војска ќе загуби 29 милијарди долари или 3,7%. Тоа ќе принуди намалување на помошта за Украина, како и запирање на купувањето на новиот бомбардер Б-21 Рајдер, предупреди министерот за одбрана Лојд Остин во писмото што го виде Политико.