Во Велика Британија сфатија дека за казнување на возачите, коњите се подобри од автомобилите, а исто така се поеколошки.

Полицијата на Авон и Сомерсет (Велика Британија) објавија видео од пар полицајци на коњ кои забележале сребрен џип, утврдиле дека возачот користел мобилен телефон и го бркале. Видеото е комбинирано со снимка од блиската зграда на која се гледа како полиција на коњ го брка возилото.

Полицијата на коњи се активира за да се реши проблемот со „расеаните“ возачи. Како што е наведено, од повисока позиција, службениците можат подобро да го видат возилото и што прават возачите.

Возачите кои ќе бидат фатени како користат мобилни телефони (зборуваат, пишуваат пораки…) ќе платат казна од 200 фунти и ќе добијат шест погрешни поени.