Тоа го направи советникот на Володимир Зеленски, Михајло Подољак.

„Присилно регрутираните Руси кои не сакаат срамно да умрат во туѓа земја, да се предадат во првата прилика. Украина ви гарантира живот и достоинствен третман. Според Женевската конвенција, нема да бидете екстрадирани во Русија, освен ако не сакате“, напиша тој.