Претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, минатата година во најголем дел примал речиси 2.105 евра плата, се наведува во редовната годишна лична карта што ја доставил до Агенцијата за спречување на корупција.

Тој е претседател на четири работни тела – Совет за одбрана и безбедност, Совет за одржлив развој, климатски промени, Сенат на главниот град и Координативен комитет за трансфер на смртни остатоци од династијата Петровиќ-Његош од Италија, Франција и Австрија. Но како што се наведува, тој не бил платен за овие ангажмани.

Ѓукановиќ пријавил дека неговата сопруга Лидија Ѓукановиќ добила нешто повеќе од 890 евра за поголемиот дел од годината.

Кога станува збор за недвижен имот, Ѓукановиќ е сопственик на стан од 187 квадратни метри, што го стекнал со набавка, а по оставинската постапка со размена или наследство, тој се стекнал и со станбени простории од 47 и 170 квадратни метри, нестанбени простории од 42, 70 и 168 квадратни метри, гаражи 81 квадратни метри и околу 110.000 квадратни метри земјиште.

Во јули, „Вијести“ објави дека претседателот на Демократската партија на социјалистите пријавил во Агенцијата во својата имотна картичка, која пријавила зголемување на имотот во вредност од над 5000 евра, во Агенцијата пријавил дека станал сопственик на голема парцела и недвижнини.

Според картичката, сопругата е сопственик на семејна станбена зграда од 121 квадратни метри и 12 квадратни метри помошна зграда, 500 квадратни метри двор и над 2.500 квадратни метри земјиште. Таа е сопственик на „Ауди А3“ од 2006 година, а заедно со сопругот е сопственик на ваучерот.

Тој е косопственик на компанијата „Глобал Црна Гора“ и четвртина на „Универзитатс“ – основач на Универзитетот во Доња Горица.

Во имотната картичка на Ѓукановиќ, исто така, стои дека помалку од 20.000 квадратни метри згради и гаражи и нешто повеќе од 12.000 квадратни метри земјиште во Доња Горица се регистрирани во „Универзитатес“.

На име на „Глобал Црна Гора“ запишано е 20.130 квадратни метри земјиште под хипотека во Будва. Ѓукановиќ не даде согласност на Агенцијата за пристап до неговата банкарска сметка.

makfax.com.mk