Наскоро ќе бидат испорачани два баталјона (вкупно околу 80 тенкови) од типот Леопард 2 А6“, објави Социјалдемократската партија на Твитер.

„14 од тие тенкови потекнуваат од залихите на вооружените сили на Германија. Покрај тоа, германската влада им даде дозвола на други земји да ја снабдуваат Украина со сопствените тенкови Леопард“, се вели во твитот. Да потсетиме, во Украина за неколку месеци треба да пристигнат и 31 напреден американски тенк од типот Абрамс, додека Обединетото Кралство вети дека ќе испрати 14 тенкови од типот Челинџер 2.