Папата Франциск преку неговата Светска молитвена мрежа обајви видео повик за построго регулирање на финансиските пазари беше објавен во видео порака објавена

Папата истакна дека финансиите можат да бидат корисна алатка ако се користат за општо добро, предупредувајќи против „опасните” шпекулации и повикувајќи на поправедна економија.

„Додека реалната економија, онаа што создава работни места, е во криза – толку многу луѓе се без работа! – финансиските пазари никогаш не биле толку хипертрофични како што се сега”, рече тој.

Папата додаде дека „финансиите, доколку не се регулираат, стануваат чисти шпекулации водени од монетарната политика”.

– Оваа состојба е неодржлива. Опасна е. За да се спречат сиромашните повторно да ги плаќаат последиците, финансиските шпекулации мора строго да се регулираат, рече папата Франциск.

Повикувајќи ја финансиската индустрија да работи со владите за подобро регулирање на пазарите, тој рече дека „сè уште има време да се започне процес на глобални промени за да се спроведе поинаква, поправедна, поинклузивна и одржлива економија што не остава никого зад себе”.

– Ајде да го направиме тоа!, повика папата Франциск.