За некои сте знаеле но, има и изненадувања

Ова се десетте топ, најбогати држави во светот

Минатата година приватното богатство во светот достигна вкупно 215 трилиони долари што е зголемување за 12 отсто во однос на претходната година. Овие бројки се дел од анализите што ги направила компанијата Нењ Њорлд Њеалтх од каде посочуваат дека 73,5% од ова богатство е концентрирано во десет земји.

Прва на листата е САД со 62,6 трилиони долари, потоа следи Кина со 24,8 трилиони долари И трета е Јапонија со 19,5 трилиони долари.

Во топ десет компании се И Велика Британија со 9,9 трилиони долари, Германија со 9.7 трилиони долари , Индија со 8,2 трилиони долари , Франција со 6,6 трилиони долари , Канада 6,4 трилиони долари , Австралија со 6,1 трилиони долари и Италија со 4,3 трилиони долари. Анализите велат дека Кина и Индија го зголемија своето богатство во последните десет години.

Поврзани

Најнови вести

Коментари