На насловната страница на израелскиот дневен весник „Харетц“ се објавени фотографии од палестински деца и тинејџери, 67 од нив, кои беа убиени во последните судири.

„Ова е цената на војната“, се вели на насловната страница на весникот, заедно со портретите на убиените. Станува збор за еден оод најстарите весници кој во соработка со „Њујорк Тајмс“, објави фотографии, години и стории за жртвите на возраст од шест месеци до 17 години.

Вкупно 254 Палестинци загинаа во израелскиот бомбардирање, според Министерството за здравство во Газа, а една четвртина од загинатите се деца.

Харетц ги објави приказните за убиените помалку од една недела по стапувањето во сила на прекинот на огнот, ставајќи крај на последната ескалација на палестинско-израелскиот конфликт и политичката криза во Израел.

Израелската војска соопшти дека некои од децата убиени во Газа биле убиени од „погрешно насочени ракети од палестински екстремисти“. Во Израел, во последниот конфликт загинаа 13 лица, меѓу кои петгодишно дете и 16 годишно дете.