Само успехот се смета, поразите се кријат

Откриена тајната на СССР! Гагарин не е првиот човек во вселената

Лансирањето луѓе во вселената е исклучително опасна активност и трагедиите се речиси вообичаена појава

Дали сте слушнале за тајните вселенски програми на Советскиот сојуз? Знаете ли за теоријата за загубените космонаути во вселената?

Теоријата звучи како заговор од филмот за научна фантастика. Постојат стотици книги и публикации ширум светот кои зборуваат за вселенската трка и бројни инциденти што се случија. Кој не чул за Аполол XIII и неговите пропусти или катастрофа на Апола I каде што тројцата астронаути ги загубија своите животи.

Ова се само некои од многуте несреќи во вселената војна помеѓу САД и СССР. Вселенската трка меѓу СССР и Соединетите Држави започна во текот на студената војна, и двете страни го користеле својот успех како воена пропаганда против другите. САД беа отворени околу својата вселенска програма, а СССР ја спушти железничката завеса на информациите, така што беше речиси невозможно да дознае нешто повеќе за неуспесите и успесите на СССР.

Браќа Ахил и Џовани Јудика-Кордилија со години беа фасцинирани од вселената и трката меѓу Русија и САД да ја освојат, посветија години проучувања и анализи на овој феномен и открија низа нови, фасцинантни детали околу темата..

Секоја земја сакаше да му покаже на светот колку е силна во својата програма низ мисиите во вселената. Сите сакаа да бидат први што ќе успеат да го освојат небото. Во Торино, во Италија, браќата редовно слушаа радиофреквенции на руската вселенска програма. Слушале ракети, означувајќи ги датумите и времето во дневникот. Чули се, дури и последните удари и сигнали од срцето на кучето Лајка во советскиот вселенски брод.

Руските вселенски власти сакаа да се открие нивното сознание дека живите суштества можат да го преживеат лансирањето и живот во вселената на одредено време. Никогаш не планирале враќање на леталата на Земјата.

Следните три години браќата продолжија да го слушаат вселенскиот натпревар. Слушале се за лансирањето на ракети, капсули во орбити, сателитите кои излегуваат од Земјината атмосфера . Потоа, на 28 ноември 1960 година, слушнале нешто друго. Морзеовиот кодекс. Сигналот за барање помош, СОС.

Некој бил во вселената и се обидувал да се обрати до базата на Земјата. Сигналот станал слаб, но браќата ги следеле неговите координати. Од каде и да доаѓал било јасно дека се оддалечува од Земјата,  дека излегува од орбитата ... Два месеци подоцна, во февруари 1961 година, браќата на своите радији дефинитивно имале доказ за сите детали на руските вселенски летала, набргу потоа за прв пат регистрирале женски глас зборува на руски:

"Разговарај со мене", рекла таа. "Преносот започнува сега. Чувтсвувам дека овде е прилично жешко ..."

Одеднаш, во гласот ѝ се појави ужас. "Гледам пламен", плаќела додека зборувала  "Дали ќе се урна леталото? Да! Чувтсвувам жештина околиу себе, повторно ќе влезам во атмосферата". Потоа е регистрирано ужасно врескање и бучава од силен оган. Браќа Ахил и Џовани Јудика-Кордилија биле сигурни дека имаат за прв пат имаат доказ за мисија од Москва се испратени луѓе во  вселената. Само неколку дена подоцна доаѓаат вести од Советскиот сојуз дека Јуриј Гагарин станал првиот човек кој патувал во вселената. Ја осволил победата во вселенскиот натпревар и за Советите и станал народен херој.

Но, браќата веруваат дека имаат докази дека и други советските космонаути биле испратени во вселената пред Јуриј Гагарин, но дека нивните мисии биле неуспешни, умреле во вселената поради инциденти, и тие информации биле криени заради финалниот неуспех на мисиите. Дури потоа, откако првата успешна мисија со испраќање во вселената и враќање на земјата завршила според планот, Москва објавила дека првиот човек пратен во вселената е - Јуриј Гагарин.

Поврзани

Најнови вести

Коментари