Тунел долг седум до девет метри и широк околу еден метар е откриен во германскиот округ Херфорд во Северна Рајна-Вестфалија.

Тунелот е откриен од страна на локалното население, кое потоа повикало полиција, која, судејќи според трасата на тунелот, заклучила дека, доколку бил ископан до крај, ќе довел до локалната банка.

Затоа, органите на спроведување на законот се во потрага по криминалци, од кои некои веќе се под сомнеж поради претходните активности во областа.

Локалните медиуми пишуваат дека непознати провалници започнале да копаат кај блиската трансформаторска станица.

Полицијата апелираше до локалното население да ги повика доколку забележат нова дупка во земјата или тунел и дека некој ползи или продолжува да копа.