Таканаречен британски тип веќе претставува 36 отсто зараза од ковид низ цела Франција.

Корона вирусот не престанува во Франција. На тоа секако допринесува ширење на новите типови на британската, бразилската и јужноафриканската.

Таканаречен британски тип веќе претставува 36 отсто зараза од ковид низ целата француска територија. Јужноафриканската и бразилската особено се присутни во источниот департман Мозел, каде што од овие типови заболеле дури 32 позитивни, што особено ги загрижува здравствените власи. “Нулти“ пациент во Мозел сеуште не е пронајден.

Спрема последните податоци, во земјата за еден ден се заразило 22.501 лице, а починале 271. На болничко лекување се 25.762 пациенти, 212 помалку од предходниот ден, додека на реанимација се 44 повеќе и вкупно се 3.394.

После подолго време, повторно почнал да расте процентот на позитивни во однос на вкупниот број тестирани. Моментално изнесува 6 отсто.