Оваа грешка можеби била причина за смрт на дури 20 луѓе.

Велика Британија имаше еден од најброните жртви на коронавирус во светот – повеќе од 177,000 – од почетокот на пандемијата во 2020 година. Многу експерти рекоа дека програмата за следење контакти не е далеку од светскиот систем што владата го вети.

Истрагата на Агенцијата за здравствена безбедност на Обединетото Кралство (UKHSA) покажала дека лабораторијата на Именса во централна Англија погрешно пријавила околу 39.000 тестови како негативни, кога требало да бидат позитивни, помеѓу 2 септември и 12 октомври минатата година.

Причината за грешките е неправилното поставување на праговите за пријавување позитивни и негативни резултати од примероците на PCR за ковид-19, се вели во извештајот на УКХСА по завршувањето на истрагата. Како резултат на тоа, многумина продолжиле со секојдневниот живот и не се самоизолирале иако имале КОВИД.

УКХСА соопшти дека грешките можеле да резултираат со до 55.000 дополнителни инфекции во областите каде што биле пријавени лажните негативни тестови.

Immensa Health Clinic, приватната компанија што ја води лабораторијата, е основана во мај 2020 година и добила договори во вредност од 203,63 милиони американски долари за обработка на резултатите од PCR тестовите. Dante Labs, сопственикот на Immense, не одговориле веднаш на барањето за коментар.

„Во оваа истрага ги испитавме  договорите за да ги надгледуваме приватните лаборатории кои вршат итни тестирања во ова време“, рече Ричард Глив, директор на УКХСА и главен истражувач.

„Немаше никакво дејство што NHS Test и Trace би можеле да го преземат поинаку за да се спречи оваа грешка да се случи во приватната лабораторија. Сепак, нашиот извештај дава јасни препораки за намалување на ризикот од повторување на такви инциденти“, се вели во извештајот.