Ќе има работни места каде што работниците ќе мора да се вакцинираат или тестираат за КОВИД 19 на секои 48 часа за да можат да работат, најави израелскиот министер за здравство

Израелскиот министер за здравство Џули Еделштајн потврди дека земјата планира да им забрани на оние кои не примиле вакцина за коронавирус да работат на одредени работни места, додавајќи дека секој што ќе го фалсификува сертификатот за вакцинација ќе заврши во затвор.

Еделштајн не прецизираше од кои работни места ќе бидат исклучени невакцинирани работници, но тој ги повика сите да ја примат вакцината за да помогнат животот да се врати во приближната нормалност.

„Вакцинираните и оние што се заразиле со вирусот ќе можат да одат во спортски сали, хотели, синагоги и концерти од недела“, рече израелскиот министер додека зборуваше за израелскиот систем на „зелени пропусници“ што стапуваат на сила. 21-ви февруари.

Такви пропусници ќе добијат оние кои ја примиле вакцината или кои се опоравиле од ковид 19.

Еделштајн рече дека израелските власти веќе заплениле голем број лажни документи за вакцинација и предупреди дека кај секој што ќе се најде фалсификуван сертификат за вакцина, ќе заврши зад решетки.

Израел е водечка земја во светот според бројот на вакцинирани, веќе се искористени скоро седум милиони дози вакцини.