Популарниот норвешки теоретичар на заговори Ханс Гардер (60), кој негираше дека коронавирусот е опасен, почина од КОВИД-19.

Гардер починал на 6 април, а според прелиминарниот извештај од обдукцијата е утврдено дека бил заразен со корона. Според локалните медиуми, само неколку дена пред неговата смрт тој организирал нелегален собир во Гран, педесетина километри северно од Осло.

Заразени се и најмалку 12 лица кои присуствувале на овие собири, а полицијата го утврдува точниот број на учесници.

Која е причината за воведување на такви мерки со цел да се спречи инфекција слична на настинка или грип? Дали сакаат да камуфлираат дека короната не се пренесува од човек на човек?“, Напиша Гардер на Фејсбук.

Надлежните се сомневаат дека имал симптоми на коронавирус околу две недели пред неговата смрт, а Дагбладет наведува дека семејството го охрабрувало да оди на лекар, но тој одбил.