Ардерн веќе беше во изолација од минатата недела, кога нејзиниот партнер Кларк Гејфорд беше позитивен и требаше да ја продолжи својата пратеничка функција во понеделник.

Нов Зеланд воведе еден од најрестриктивните пристапи во светот за управување со епидемијата на Ковид-19 од нејзиниот почеток во 2020 година, а бројот на смртни случаи од болеста, 892, останува меѓу најниските во развиените земји. Сепак, бидејќи ограничувањата се олеснија во март и со омикронскиот раст, овој позитивен случај е еден од повеќе од 50.000 регистрирани во текот на изминатата недела.

Во соопштението од кабинетот на премиерот се вели и дека тоа нема да влијае на неодамнешната трговска мисија на премиерот во САД, а деталите за тоа патување допрва треба да се потврдат. Таа и следната недела нема да биде во парламентот поради две важни домашни прашања – објавувањето на владиниот план за намалување на емисиите во понеделник и претставувањето на годишниот буџет во четврток.

Ардерн на Инстаграм сподели и фотографија од нејзиниот позитивен тест.