Црногорската влада донесе нови мерки за спречување на ширење на коронавирус, кои ќе важат од денес до 20 август.

Влегувањето во внатрешноста на рестораните, како и ноќните клубови и дискотеки, е дозволено само со најмалку еден од следните четири докази : дека лицето е целосно вакцинирано или примило прва доза на вакцина, да има негативен ПЦР тест на Ковид-19, кој не е постар од 72 часа, доказ дека лицето го прележало Ковид -19 вирусот, доказ за негативен брз тест за антиген, не постар од 48 часа.

Еден од овие услови мора да исполнуват сите вработени во угостителството – рече директорот на ИЈЗЦГ, Игор Галиќ.

Сопствениците на објектите се должни да назначат лице кое ќе го контролира поседувањето докази за вакцинација или негативни тестови.

Малолетниците не се обврзани кон исполнување на еден од горенаведените услови, освен кога влегуваат во дискотеки или ноќни клубови, велат властите.

Под истите услови, дозволено е присуство на спортски настани на отворено и затворено. Масовните собири и фестивали што не можат да се контролираат се одложени за 20 август.

 

makfax.com.mk