Новите правила се помалку амбициозни отколку што претходно било предложено од владата, која што соопштила дека составува поширок список на неопходниот персонал, вклучувајќи ги службите за итни случаи, полицијата и работниците од енергетската индустрија, кои би можеле да бидат вклучени во програмата.

Потегот на Чешка е најновото олеснување на мерките во Европа. Европските земји се обидуваат да најдат начин да го одржат работењето на службите, а во исто време да не ја шират заразната варијанта омикрон. Министерот за здравство Властимил Валек им рече на новинарите дека владата се надева дека ќе успее да се справи со бранот омикрон инфекции, одговорен за повеќе од 10.000 заразени луѓе дневно.

Оние кои треба да продолжат да работат ќе можат само да одат на работа и да се враќаат дома. Ќе мора да носат маски и да јадат во посебни простории, рече министерот и додаде дека со новите мерки ќе бидат опфатени неколку стотици работници, а ќе се повикуваат само по потреба.

„Ќе бидат воспоставени мерки за да се обезбеди нулта ризик од инфицирање на работната сила“, рече тој.

Владата веќе наредила од понеделник тестирање во училиштата, а работниците ќе мора да се тестираат двапати неделно. Валек предвидува дека ќе има до 20.000 инфекции дневно до почетокот на следната недела, а можеби и до 50.000 до крајот на истата недела. Валек повторил дека стратегијата на владата е да го забави ширењето на омикрон меѓу населението и да се избегне колапс на болниците.