Бројни претставници на Републиканската партија во американскиот Конгрес се за Украина да и отстапи дел од територијата на Русија, пишува „Вашингтон пост“.

„Највпечатливо е подготвеноста на републиканците да отстапат дел од Украина: 41 отсто од нив се согласија со фактот дека Русија треба да добие дел од украинската територија во корист на прекин на конфликтот“, се вели во новото истражување на јавноста според организацијата за истражување на мислење „Галуп“ на која се однесува трудот.

Според авторот на написот, половина од претставниците на Републиканската партија (18 отсто повеќе отколку во април 2022 година) сметаат дека Вашингтон прави „премногу“ за Киев. Исто така, мнозинството републиканци веруваат дека Америка „треба да престане да ја финансира украинската армија, точка“.

Имено, истражувањето на телевизијата Фокс њуз покажа дека мнозинството поддржувачи на Републиканската партија не ја сметаат за можна воена победа на Украина во конфликтот против Русија, а исто така сметаат дека конфликтот во самата Украина и дејствијата на Русија не претставуваат директна закана за безбедноста на САД.

Бројни претставници на Републиканската партија во американскиот Конгрес се за Украина да и отстапи дел од територијата на Русија, пишува „Вашингтон пост“.

„Највпечатливо е подготвеноста на републиканците да отстапат дел од Украина: 41 отсто од нив се согласија со фактот дека Русија треба да добие дел од украинската територија во корист на прекин на конфликтот“, се вели во новото истражување на јавноста. организација за истражување на мислење „Галуп“ на која се однесува трудот.

Според авторот на написот, половина од претставниците на Републиканската партија (18 отсто повеќе отколку во април 2022 година) сметаат дека Вашингтон прави „премногу“ за Киев. Исто така, мнозинството републиканци веруваат дека Америка „треба да престане да ја финансира украинската армија, точка“.

Имено, истражувањето на телевизијата Фокс њуз покажа дека мнозинството поддржувачи на Републиканската партија не ја сметаат за можна воена победа на Украина во конфликтот против Русија, а исто така сметаат дека конфликтот во самата Украина и дејствијата на Русија не претставуваат директна закана за безбедноста на САД.

Поранешниот врховен командант на НАТО Џејмс Ставридис изјави дека верува дека војната ќе заврши на начин сличен на Корејската војна во следните неколку месеци, со оглед на сегашниот ќор-сокак.