Студиите потврдија поголема смртност кај луѓето заразени со британскиот вид на коронавирус.

Најновите компаративни анализи потврдија дека смртноста кај заразените т.н. со британскиот вид коронавирус е значително поголема отколку кај заразувањето со другите варијанти и е за 30 проценти поголема, па и повеќе.

Во извештајот на „Ројтерс“ се наведува дека оваа варијанта има релативно голем број од 23 мутации во генетскиот код и дека поради некои мутации, овој вид е 40-70 проценти полесен за пренесување отколку првата варијанта што ја предизвика пандемијата.

makfax.com.mk