Во Хајделбер од рано претпладенето е воведена голема полициска операција, откако е дојавено дека едно лице на тамошниот универзитет ранило неколку лица, а полицијата во меѓувреме соопштио дека напаѓачот е мртов.

Нападот според првичните информации се случил во една од предавалниците на универзитетот. Напаѓачот наводно користел огнено оружје.

„Осамен напаѓач ранил неколку лица во предавалната користерјќи огнено оружје. Самиот тој е мртво“, потврди полицијата на Twitter.

Реонот на делот од градот познат клако Неунхајмер Фелд и натаму е блокиран, а полицијата ги повика граѓаните да го избегнуваат овој реон во кој главно се наоѓаат згради од природнаучните факултете на тамошниот универзитет.