Сириската државна агенција САНА објави дека цел на „терористичкиот напад“ бил автобус со работници кои се враќале од нафтеното поле Карата во источната провинција Деир ал Зур.

Еден работник е повреден во нападот, наведува агенцијата.

Сириската опсерваторија за човекови права потврдила дека нападот се случил, но соопштиле дека двајца работници се повредени.

Автобусот бил погоден од експлозивна направа во рурална област каде што дејствуваат милитантите на Исламската држава, прецизира организацијата од Велика Британија.

Сириските владини сили ја презедоа контролата врз нафтеното поле во септември 2017 година.