Најголема ноќна мора: Европски народ кој не сака кога застанувате покрај нив на автобуска станица

Зад ова однесување не се крие ароганција, туку желбата да не се губи време на неважни работи. Ако дојдете на забава до член на овој народ, очекувајте тишина.

Знаеш ли што е најголемиот фински кошмар? Премногу да му се доближите на Финец додека чека автобус на станицата. Иако ова е шега која често се врти на интернет, всушност, е одраз на голема култура кај луѓето од северниот дел на Европа.

Финците најчесто ќе стојат раштркани низ станицата отколку да се загреваат стуткани под покривот на куќичката. Затоа, да не заборавиме дека зборуваме за земја каде што зимата може да трае од три до седум месеци.

Проблемот не е во физичката близина - иако Финска е земја со два милиони сауни во кои населението е навикнато да седат голи во релативно мал простор - тие не сакаат ситуации каде што тие се принудени да зборуваат со непознати.

Финците не веруваат во нечесна комуникација и разговор за неважни работи. Ако можат да избегнуваат да разговараат со странци, сигурно ќе го сторат тоа.

И не, зад таквото однесување не се крие ароганција, туку желбата да не се губи време на неважни работи. Ако се најдете на забава со непознат Финец, очекувајте тишина. Тишината е злато, а говорот е сребро, е една од нивните популарни изреки.

Финците ќе разговараат само со најблиските пријатели, а своето време попрво ќе поминат на длабоки и значајни разговори за животот. Во кафулето ќе нарачаат пијалок без никакви запознавања, а во продавницата ќе ги купат потребните намирници без изречени зборови.

На прашањето "Како си?" во повеќето земји, претставува еден вид на поздрав што не бара вистински одговор. Но, ако пријател го постави ова прашање (на фински Mita kuuluu?) Финецот навистина ќе каже како се чувствува и што се случува во неговиот живот.
Некој верува дека недостатокот на разговор во финската култура е резултат на големо растојание меѓу населбите. Имено, луѓето морале долго време да патуваат во сурови метеоролошки услови за да дојдат до друго населено место. Уморни и преоптоварени немале трпеливост или време за разговор.

Сепак, други веруваат дека Финците се свесни за комплексноста на својот јазик, но не ми се допаѓа да се користи на други јазици во друштво на странци, бидејќи тие се плашат дека ќе бидат погрешно разбрани.

За молчеливоста на Финците веројатно делумно имаат влијание лошите временски услови и недостатокот на сонце, но фактот дека тие не сакаат да ги вознемируваат другите само за да се коментира за тоа како петти ден по ред паѓа снег.

Поврзани

Најнови вести

Коментари