Повеќе од 200 професори по теологија од земји со германско говорно подрачје издадоа соопштение во кое го осудуваат одбивањето на Католичката црква да благослови хомосексуални двојки.

Објавата на Ватикан минатата недела „е обликувана од покровителската идеја за супериорност“ и ги „дискриминирани хомосексуалците и нивниот животен стил“, се вели во соопштението.

„ Одлучно се дистанцираме од тој став. Веруваме дека животот и љубовта на истополовите парови не се помалку вредни пред Бога од животот и љубовта на која било друга двојка”, истакнуваат тие.

Во многу заедници, велат тие, претставниците на Црквата нудат благослов од истополови парови, кои тие ги поддржуваат.

Во изјавата, потпишана од 212 професори по теологија и подготвена од Универзитетот во Менстер, се вели дека на позицијата на Црквата не и е теолошка длабочина и аргументирана строгост.

makfax.com.mk